czwartek, 14 listopada 2013

Kluski tarte


Kluski śląskie, na Śląsku zwane "czornymi" w odróżnieniu od "gumiklejzów" - klusek znanych w całej Polsce jako kluski śląskie.
Kluski zrobione w całości z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej.








Porcja ok. 20 - 25 klusek:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • mąka ziemniaczana - ok. 20 - 25 dag, ale tu trzeba zdać się na wyczucie
  • łyżeczka soli

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce (najdrobniejszej) i dokładnie odciśnij.
Ja używam do tego płóciennej ścierki.
Odciśniętego soku nie wylewaj!
Ziemniaki przełóż do miski i podziel na cztery części. W miejsce jednej z nich wsyp tyle samo mąki ziemniaczanej. 
Dodaj jajko, sól i zagnieć ciasto.





Odciśnięty sok z ziemniaków odstaw na chwilę, po czym delikatnie zlej. Pozostały na dnie miski krochmal dodaj do ciasta.
Ciasto powinno być niezbyt twarde, ale elastyczne i odchodzące od ręki.
Zbyt dużo mąki spowoduje, że kluski będą twarde.





Z ciasta uformuj nieduże kluski i zrób w każdej zagłębienie. Zagotuj dużą ilość osolonej wody i wrzucaj kluski.
Gotuj ok. 8 - 10 minut od chwili wypłynięcia.
Podawaj z sosem,najlepiej mięsnym.

1 komentarz:

  1. Genialny przepis :)
    Zapraszam do polubienia i obserwowania!
    truskawkowechilli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń