wtorek, 18 lutego 2014

Bazowy sos pomidorowy



Czy jakakolwiek kuchnia może obyć się bez sosu pomidorowego? Zgadłeś! Nie może...
Sos pomidorowy niezbędny jest do pizzy, różnych makaronów, zapiekanek, gołąbków...
Najlepszy oczywiście jest ze świeżych pomidorów, ale muszą to być naprawdę dobrej jakości, mięsiste pomidory. W środku zimy (?) trudno o takie, a te importowane to też nie to. Więc ze świeżymi pomidorami poczekamy do lata, a na razie muszą nam wystarczyć pomidory z puszki.
Do bazowego sosu możesz dodać zioła, pokrojoną wędlinę, oliwki, cokolwiek. Ale baza pozostanie.

Podana poniżej porcja sosu zawiera:
białko - 23,8 g
tłuszcze - 22,4 g
węglowodany - 85 g
błonnik - 3,6
wartość energetyczna - 644 kcal



Ponieważ sos jest nie tyle praco- co czasochłonny, więc proponuję ugotowanie od razu większej ilości, zapakowanie w słoiczki i schowanie na później.
Podana poniżej ilość składników wystarcza na ok. 3 szklanki (małe słoiczki) sosu. Dla przykładu - porcja spaghetti al pomodoro (z sosem pomidorowym) dla 4 osób to ok. 1 szklanki sosu.

Przygotuj:


  • ok. 2 kg mięsistych pomidorów lub 4 puszki dobrych pomidorów pelati (tych podłużnych)
  • jedną dużą lub dwie średnie cebule (po posiekaniu powinno być nieco więcej niż pół szklanki)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • półtorej łyżeczki drobnej soli (najlepiej morskiej)
  • łyżka cukru - może być brązowy

 Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Pomidory z puszki zmiksuj razem z sokiem, w którym są zanurzone.



Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Smaż do czasu, aż się zeszkli i zacznie lekko skwierczeć, ale nie może być brązowa!
Wlej przetarte pomidory, dodaj sól, cukier, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Mieszaj od czasu do czasu. Sos powinien lekko "pykać". 
Po ok. 40 minutach powinien odparować i zgęstnieć (jeżeli używasz pomidorów z puszki potrwa to nieco dłużej, ze względu na zawartość soku).
Jeżeli potrzeba, dopraw do smaku solą i/lub cukrem.
W słoiczkach w lodówce możesz przechować sos do tygodnia, w zamrażarce nawet miesiąc.
Ważna uwaga - używaj garnka lub patelni albo nierdzewnej - kwasoodpornej lub ceramicznej. Może być również teflonowa lub emaliowana - ale musi być "bez skazy". Sos ten jest mocno kwaśny i w innym przypadku będzie miał nieco metaliczny posmak.

Poniżej sos użyty do zapiekanki z cukinii.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz