Mizeria - jakże popularna w Polsce sałatka z ogórków. Podawana do wielu obiadów. Jadłem już różne wersje, ale najbardziej smakuje mi ta, jaką robiła moja mama.
Potrzebujesz dla 4 osób:
- dwa średnie zielone ogórki
- pół pęczka koperku
- dwie łyżki kwaśnej śmietany
- dwie łyżki gęstego jogurtu
- sól, pieprz - do smaku
Obierz ogórki zaczynając od jaśniejszej strony. Jeżeli ( a zdarza się to często) są nieco gorzkawe, to nie rozprowadzisz goryczy po całym ogórku.
Zetrzyj obrane ogórki na tarce (takiej do plasterków) lub pokrój w cieniutkie plastry.
Posól dość mocno i odstaw na pół godziny.
Kiedy ogórki puszczą sok, odciśnij je dokładnie.
Do odciśniętych ogórków dodaj śmietanę, jogurt, posiekany koperek.
Wymieszaj i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i, jeżeli potrzeba, solą.
Włóż na pół godziny do lodówki.
Podawaj schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz