To fakt, ,ze u mnie również pizza jest daniem "remanentowym" - wykorzystuję resztki z lodówki. Ale są pewne niezmienne składniki, które świadczą o jakości pizzy.
To sos pomidorowy (nie ketchup), dobra mozzarella i dobre ciasto.
Cienkie czy grube - to kwestia smaku. Pamiętaj jednak o jednym - pizza nie lubi zbyt wielu dodatków. Trzy różne składniki - z uwzględnieniem mozzarelli - to maksimum.
Porcja ciasta na pizzę 30 cm:
- ok. 30 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotuj ciasto - drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody (ja dodałem jeszcze pół łyżeczki cukru), odstaw na 15 minut.
Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj drożdże, wodę i wyrabiaj ok. 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki.
Posmaruj cienko oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie.
Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj drożdże, wodę i wyrabiaj ok. 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki.
Posmaruj cienko oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na taką grubość, jaka Ci odpowiada. Ja lubię pizzę na cienkim spodzie, więc jest to placek o grubości ok. 5 mm. Niestety, nie umiem wzorem "pizzaman'ów" rozciągać ciasta obracając placek w powietrzu :-)
Ciasto wyłóż na blachę do pizzy i zostaw na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
Dalej już tylko dodatki - posmaruj cienko sosem pomidorowym, dodaj co chcesz i przykryj cienkimi plasterkami mozzarelli. Raczej unikaj innych, tłustych serów do posypywania.
Piecz ok. 20 - 25 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka).
Jeżeli masz - używaj kamienia do pizzy, będzie wtedy prawie jak z pieca.
Spód do pizzy możesz zrobić na zapas. Trzeba wtedy sam spód, bez sosu, piec ok. 10 minut, a po wystudzeniu zawinąć szczelnie w folię i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki włóż ciasto do nagrzewającego się piekarnika i poczekaj, aż się rozmrozi. Dalej postępuj jak ze świeżym ciastem, tzn. sos, dodatki, mozzarella, ale piecz krócej - aż ser się rozpuści i trochę zrumieni.
Zobacz przepisy: Pizza z salami, Pizzerinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz