niedziela, 7 lipca 2013

Kostka rosołowa bez chemii

Kostkę, a właściwie pastę rosołową możesz przyrządzić samemu. Unikniesz nadmiaru soli, glutaminianu monosodowego, inozynianu disodoweg (cokolwiek to znaczy), sztucznych barwników, tłuszczu i innej chemii.
Ja wiem, że czasami trzeba szybko przygotować coś "na ząb", a nie ma czasu na gotowanie bulionu - to nie mniej niż dwie godziny. Na taki wypadek mam w lodówce pastę.

Pasta bulionowa:

  • w sklepach ze zdrową żywnością, czasami na targu, można kupić naturalnie suszone warzywa - paczkach ok. 100 g. Weź jedną taką paczkę.
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • trzy ząbki czosnku
  • dwie łyżeczki ziaren pieprzu
  • dwa - trzy listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół szklanki oliwy
  • dwie - trzy łyżki soli (najlepiej gruboziarnistej)
Suszone warzywa i przyprawy zetrzyj w moździerzu jak najdrobniej. Dodaj czosnek, oliwę i, za pomocą blendera, rozdrobnij i wymieszaj bardzo dokładnie.
Przełóż do zamykanego pojemnika (np. słoik) i schowaj do lodówki.
Dwie - trzy łyżki na litr wrzątku - bulion gotowy. 

1 komentarz:

  1. robię podobnie, tyle,ze zawsze mam w zanadrzu suszone warzywa

    OdpowiedzUsuń