wtorek, 24 września 2013

Mizeria




Mizeria - jakże popularna w Polsce sałatka z ogórków. Podawana do wielu obiadów. Jadłem już różne wersje, ale najbardziej smakuje mi ta, jaką robiła moja mama.








Potrzebujesz dla 4 osób:

  • dwa średnie zielone ogórki 
  • pół pęczka koperku
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany
  • dwie łyżki gęstego jogurtu
  • sól, pieprz - do smaku


Obierz ogórki zaczynając od jaśniejszej strony. Jeżeli ( a zdarza się to często) są nieco gorzkawe, to nie rozprowadzisz goryczy po całym ogórku.






 


Zetrzyj obrane ogórki na tarce (takiej do plasterków) lub pokrój w cieniutkie plastry.
Posól dość mocno i odstaw na pół godziny.










Kiedy ogórki puszczą sok, odciśnij je dokładnie.








Do odciśniętych ogórków dodaj śmietanę, jogurt, posiekany koperek.
Wymieszaj i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i, jeżeli potrzeba, solą.
Włóż na pół godziny do lodówki.
Podawaj schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz