środa, 17 lipca 2013

Zakwas na żurek



Prawdziwy, tradycyjny śląski żur musi być zrobiony na domowym zakwasie. Co prawda znam kilka (ze dwie) firmy, które robią dobry zakwas, ale co domowe, to domowe.








Weź:

  • 5 - 6 łyżek (czubatych) mąki żytniej, grubo mielonej - typ 2000, najlepiej razowej
  • 2 - 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • skórkę dobrego, żytniego razowego chleba (suchą) 
Składniki wsyp do kamionkowego naczynia (ja nie mam, więc użyłem słoika), zalej taką ilością przegotowanej i ostudzonej wody aby mieszanka była jeszcze płynna - jak rzadkie ciasto na naleśniki.
Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek.
Przykryj naczynie lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz