niedziela, 22 września 2013

Kruche ciasto


Kruche ciasto - często używane w kuchni do wypieków zarówno na słodko jak i wytrawnych. Jest podstawą tart, tarteletek, quiche, ciasteczek...
Jest bardzo proste do wykonania i, co ważne, można zrobić na raz większą porcję i zamrozić, ponieważ mrożone nie traci swoich właściwości.







Składniki na 2 duże tarty:
  • 30 dag masła
  • 50 dag pszennej mąki
  • łyżeczka soli
  • jeżeli planujesz słodkie wypieki (np. szarlotkę) - można dodać nieco cukru
  • nieco wody (ok. 80 - 100 ml, zależy, ile ciasto przyjmie)




Mąkę z solą wysyp na stolnicę (blat), zimne masło pokrój na małe kawałki.










Posiekaj masło z mąką nożem, aby niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta ciepłem rąk.











Szybko zagnieć gładkie ciasto dodając zimnej wody. 
Uformuj kulę.










Jeżeli robisz większą porcję ciasta - podziel je na odpowiednie części i każdą z nich zawiń w folię.
Ciasto schłodź minimum godzinę w lodówce. 
Ciasto "na później" włóż do zamrażarki.







Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki (3 - 5 mm) placek i wylep nim formę lub foremki na mniejsze ciastka.
Ponakłuwaj ciasto widelcem.
Resztki ciasta schowaj do lodówki - dołożysz do następnej porcji.






Rozgrzej piekarnik do 220 stopni - dolna i górna grzałka. 
Ciasto w formie wyłóż papierem do pieczenia i nasyp na niego np. groch lub drobną fasolkę. Zapobiegnie to wybrzuszeniu się ciasta.
Piecz ok. 10 minut.
Po tym czasie możesz ułożyć na cieście dowolny farsz - grzybki, jabłka itp - i dopiec do końca przez ok. 20 minut, w zależności od rodzaju farszu. 

Gotowe przepisy na tarty: Z kurkami i suszonymi prawdziwkami, z grzybami leśnymi, na słodko - z orzechami w miodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz