Kruche ciasto - często używane w kuchni do wypieków zarówno na słodko jak i wytrawnych. Jest podstawą tart, tarteletek, quiche, ciasteczek...
Jest bardzo proste do wykonania i, co ważne, można zrobić na raz większą porcję i zamrozić, ponieważ mrożone nie traci swoich właściwości.
Składniki na 2 duże tarty:
- 30 dag masła
- 50 dag pszennej mąki
- łyżeczka soli
- jeżeli planujesz słodkie wypieki (np. szarlotkę) - można dodać nieco cukru
- nieco wody (ok. 80 - 100 ml, zależy, ile ciasto przyjmie)
Mąkę z solą wysyp na stolnicę (blat), zimne masło pokrój na małe kawałki.
Posiekaj masło z mąką nożem, aby niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta ciepłem rąk.
Szybko zagnieć gładkie ciasto dodając zimnej wody.
Uformuj kulę.
Jeżeli robisz większą porcję ciasta - podziel je na odpowiednie części i każdą z nich zawiń w folię.
Ciasto schłodź minimum godzinę w lodówce.
Ciasto "na później" włóż do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki (3 - 5 mm) placek i wylep nim formę lub foremki na mniejsze ciastka.
Ponakłuwaj ciasto widelcem.
Resztki ciasta schowaj do lodówki - dołożysz do następnej porcji.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni - dolna i górna grzałka.
Ciasto w formie wyłóż papierem do pieczenia i nasyp na niego np. groch lub drobną fasolkę. Zapobiegnie to wybrzuszeniu się ciasta.
Piecz ok. 10 minut.
Po tym czasie możesz ułożyć na cieście dowolny farsz - grzybki, jabłka itp - i dopiec do końca przez ok. 20 minut, w zależności od rodzaju farszu.
Gotowe przepisy na tarty: Z kurkami i suszonymi prawdziwkami, z grzybami leśnymi, na słodko - z orzechami w miodzie.
Gotowe przepisy na tarty: Z kurkami i suszonymi prawdziwkami, z grzybami leśnymi, na słodko - z orzechami w miodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz