Dla tych, którzy pierwszy raz
wtorek, 27 listopada 2018
Nowy rozdział
Moi Kochani!
Chcę Was serdecznie powitać po dłuuuuugiej przerwie. Podobnie jak "Kuchnia bez chemii" ten blog i ja reaktywujemy działalność.
Wiem doskonale, że wielu ludzi dopiero zaczyna przygodę z kuchnią, wielu gotuje sporadycznie - dla nich właśnie będą tu publikowane podstawowe przepisy i porady kulinarne.
Innym, "buszującym w kuchni", przepisy w rodzaju jak ugotować bulion czy zrobić jajecznicę wydają się banalne, ale dla wielu to pierwszy stopień wtajemniczenia.
Za wszystkich trzymamy kciuki!
Kuchnia to magia i alchemia - żywi, leczy, utrzymuje w dobrej formie, pomaga w stresie -wszak lepiej wydać na kucharza niż na lekarza, nieprawdaż?
wtorek, 18 lutego 2014
Bazowy sos pomidorowy
Czy jakakolwiek kuchnia może obyć się bez sosu pomidorowego? Zgadłeś! Nie może...
Sos pomidorowy niezbędny jest do pizzy, różnych makaronów, zapiekanek, gołąbków...
Najlepszy oczywiście jest ze świeżych pomidorów, ale muszą to być naprawdę dobrej jakości, mięsiste pomidory. W środku zimy (?) trudno o takie, a te importowane to też nie to. Więc ze świeżymi pomidorami poczekamy do lata, a na razie muszą nam wystarczyć pomidory z puszki.
Do bazowego sosu możesz dodać zioła, pokrojoną wędlinę, oliwki, cokolwiek. Ale baza pozostanie.
Podana poniżej porcja sosu zawiera:
białko - 23,8 g
tłuszcze - 22,4 g
węglowodany - 85 g
błonnik - 3,6
wartość energetyczna - 644 kcal
czwartek, 14 listopada 2013
Kluski tarte
Kluski śląskie, na Śląsku zwane "czornymi" w odróżnieniu od "gumiklejzów" - klusek znanych w całej Polsce jako kluski śląskie.
Kluski zrobione w całości z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
sobota, 2 listopada 2013
Zakwas żytni na chleb
Prawdziwy, domowy chleb - tylko na zakwasie. Ma wtedy zupełnie inny smak, jest lekko kwaskowaty, wilgotny, pachnący...
Spróbuj raz, a nie będziesz chciał innego chleba.
Upieczony w piekarniku, w piecu, w maszynie - to są szczegóły drugorzędne. Smak jest niepowtarzalny...
poniedziałek, 28 października 2013
Jak upiec pierś z kaczki.
Przyrządzenie piersi z kaczki wbrew pozorom to niełatwe zadanie. Usmażony filet powinien mieć chrupiącą skórkę, nie może być suchy, nie może być twardy, w środku powinien być lekko różowy.
Jednym słowem - idealny.
wtorek, 15 października 2013
Risotto - wersja podstawowa.
Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo.
Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.
Subskrybuj:
Posty (Atom)