wtorek, 15 października 2013

Risotto - wersja podstawowa.


Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo.
Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.





Porcja na 4 osoby:

  • średnia cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu (musi być specjalny do risotta - najlepiej arborio - ba dobrze wchłania płyny)
  • Szklanka (ok. 150 - 200 ml) białego wina
  • ok. 1 l bulionu warzywnego (do innych odmian może być mięsny lub rybny). W żadnym wypadku nie może być z kostki!
  • dwie - trzy łyżki oliwy lub oleju, może być masło.


Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Uwaga! Nie może się zrumienić!










Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i dodaj rozgnieciony u posiekany czosnek.
Mieszaj, aż ryż cały otoczy się w tłuszczu. 
Wlej wino i smaż na średnim ogniu, aż cały płyn się wchłonie.









Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. 








Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (w terminologii "makaronowej" - al dente).
W tym momencie dopiero możesz dodać właściwe składniki potrawy (np. warzywa czy mięso) lub po prostu zdjąć z ognia i podawać jako dodatek.









Tu podany jako baza polędwiczek wieprzowych w sosie z sera pleśniowego.

1 komentarz: